Smeedijzer is terug van nooit helemaal weggeweest.

Smeedijzer is aan een opmars bezig. Er gaat een sterke, tijdloze aantrekkingskracht uit van het huwelijk tussen ijzer en vuur. Het heeft te maken met de kracht die je voelt als je de elementen trotseert om duurzame schoonheid te creëren. Smeedijzer was niet voor niets een van de belangrijkste technieken om de Art Nouveau-gedachte vorm te geven: het straalt creativiteit en tijdloosheid uit. Ook vandaag willen creatieve bouwers de vrijheid om te maken wat ze willen.

Amerikaans bloggers zijn het erover eens dat een woning met smeedijzeren balustrades het verschil maakt tussen een pand van € 200 000 en een van € 1 miljoen. Terecht: smeedijzer straalt weldaad uit en is de perfecte manier om creatief een eigen stempel te drukken.

Toch staat smeedijzer voor een aantal uitdagingen: de ambacht leek wat ingeslapen en goede vakmannen zijn nog steeds schaars. Om die reden heeft de vzw IJzer en Vuur een programma opgestart om de unieke expertise niet verloren te laten gaan.

Gelukkig zijn er kleinschalige initiatieven als Ferrum, dat samen met particulieren, architecten, schrijnwerkers, tuinarchitecten en hoveniers unieke projecten wil opzetten die tand des tijds ruimschoots doorstaan. Maak kennis met Wouter Schietgat, die met vonken en vuur (smeedijzergrapje) over zijn passie vertelt.

Wouter, waarom hou jij zo van werken met smeedijzer?
“Met smeedijzer kan je ongelooflijk creatief zijn en dat spreekt me erg aan. Het is een oude techniek die tegelijk opnieuw een hype is. Het kan in zoveel verschillende stijlen en projecten worden toegepast en daar hou ik van.”

Waarom is bouwen met smeedijzer tegenwoordig zo gewild?
“Om de veelzijdigheid. Smeedijzer past in veel stijlen: de moderne, landelijke, Scandinavische… Het kan frivool zijn, maar ook erg gestroomlijnd: in iedere stijl heeft smeedijzer een volledig andere uitwerking. Het kan ook overal in en rond het huis: smeedijzer is bijvoorbeeld erg gewild in poolhouses of eiken bijgebouwen.”

Wat is jouw achtergrond? “Ik ben vanuit de bouwsector in de wereld van het smeedijzer terecht gekomen. Het is via het aluminium schrijnwerk dat ik de passie voor smeedijzer te pakken heb gekregen. Ik studeerde bouwkunde in Don Bosco en heeft mijn wereld geopend: ik kreeg feeling met trends en het creatieve. Vandaar dat ik nu de stap naar smeedijzer zet.”

Hoe wil je Ferrum positioneren?
“Ik ben zelf iemand die erg stipt en nauwkeurig is. Ik heb oog voor detail en dat wil ik ook met Ferrum uitstralen. Ferrum denkt mee met creatieve professionals en vakmensen. Mijn klanten inspireren me en ik vind de energie die van een geslaagd project uitgaat fantastisch.”